Насильство в сім’ї та види домашнього насильства



Чинне законодавство, яке ж античоловічим та вкрай недосконалим, показує чотири види домашнього насильства:

 • фізичне;
 • психологічне;
 • економічне;
 • сексуальне.

Насамперед, як показують нинішні закони, що є насильством, як тлумачаться різні види домашнього насильства. Отже, спершу – з погляду закону. А потім – з патріархального погляду


Фізичне насильство в сім'ї – це, на думку депутатів, що ухвалюють нині закони,  навмисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень одного члена сім'ї іншому, яке може призвести чи призвело до порушення нормального стану фізичного чи психічного здоров'я або навіть до смерті постраждалого, а також до приниження його честі та гідності.
  
Сексуальне насильство в сім'ї – це, якщо вірити депутатам, примушування до небажаних статевих стосунків у родині, а також сексуальні дії щодо неповнолітнього члена сім'ї.
  
Психологічне насильство в сім'їце, за визначенням теперішнього законодавства,  насильство, пов'язане з тиском одного члена сім'ї на психіку іншого через навмисні словесні образи або погрози, переслідування, залякування, які доводять постраждалого до стану емоційної невпевненості, втрати здатності захистити себе і можуть заподіяти або заподіяли шкоду психічному здоров'ю.
  
Економічне насильство в сім'ї – це навмисні дії одного члена сім'ї щодо іншого, спрямовані на те, щоб позбавити постраждалого житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які він має законне право. Такі дії можуть заподіяти шкоду фізичному чи психічному здоров'ю або навіть призвести до смерті постраждалого.

Отже, є чотири види домашнього насильства. І тепер варто розібрати їх з огляду на справедливість, тобто, з позиції інтересів сім'ї та чоловіка.

Фізичне насильство в сім'ї – це дії, що завдають тілесних ушкоджень і є інструментом агресії, а не захисту. Приміром, п’яного чоловіка качалкою побила дружина, зламавши йому ногу, коли він спав в коридорі.

Натомість, удар по обличчю жінки з боку чоловіка, якщо жінка ображає чи, приміром, зваблює інших мужчин, є інструментом захисту і аж ніяк не може бути проявом насильства.

Сексуальне насильство в сім'ї – це примушування чоловіка до небажаних статевих стосунків у родині, а також сексуальні дії щодо неповнолітнього члена сім'ї. Сюди ж належать жіночі ревнощі щодо мужчини. Сюди ж належить відмова чоловікові у сексі чи елементах сексу (оце зроблю, а оцього не зроблю). Простіше кажучи, спокусити, але не задовольнити, це є прямою ознакою насильства. При цьому, ясно, що спокусити чоловіка може лише присутність дружини з ним в одному приміщенні.

Якщо до знайомства з цим чоловіком жінка була одруженою, то вихваляння іншого статевого партнера є також різновидом сексуального насильства як і слова, натяки щодо того, що нинішній чоловік є не найкращим.

Економічне насильство в сім'ї – це навмисні дії одного члена сім'ї щодо іншого, спрямовані на те, щоб позбавити постраждалого житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які він має законне право. Також це зазіхання з боку жінки на керування сімейним бюджетом – різновид економічного насильства. Також сюди належить часте чи постійне витрачання коштів чи вимога здійснення таких витрат на необов’язкові, на погляд глави сім'ї, речі: одяг, розваги, парфуми та інше.

Психологічне насильство в сім'ї є найпоширенішим різновидом домашнього насильства в Україні. Характерне воно ось чим: образи з боку жінки на адресу чоловіка, намагання зрівнятися з чоловіком за рангом, спроби керування родиною, спроби жінки ухвалювати важливі рішення; суперечки з чоловіком замість покори главі сім'ї. Неприйняття жінкою системи цінностей та переконань чоловіка. Спотворення ієрархії цінностей жінкою (коли не чоловік для неї є головним, а рідня, батьки, керівництво по роботі, подруги) та (або) виховання у спотвореній системі цінностей дітей.

Сюди варто включити відсутність з боку жінки належної уваги до дитини, починаючи ще з періоду вагітності, та до чоловіка, та погрози розлюбити, розірвати шлюб тощо.

Також варто знати про наслідки такого насильства. І про них – трохи згодом.

Славко Київський для Патріархального Києва


Будьте щодня з чоловічим сайтом!
- Цікаві матеріали
- Корисні поради
- Неординарні картинки
- Пікантні новини
- Зворушливі відео
Щоденні новини для чоловіків!
Додайте email-адресу:

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...